Olej z nigella sativa? Wymieniamy wszystkie plusy dobrze rozpoznanej czarnuszki!
Ziarna czarnuszki potrafią zadziwić, jeśli idzie o zalety pozytywne dla zdrowia. Częściej stosuje się je jako dodatek do dań i produktów spożywczych, lecz są stosowane również w kosmetyce. Sprawdź, jakie cenne elementów dostarcza i jakie dolegliwości przezwycięża.
Czarnuszka – cenne przymioty
Jednym z najczęściej używanych składników kuchni dietetycznej wciąż pozostaje właśnie olej z czarnuszki. Posiada lekko goryczkowy posmak, lecz opłaca się dodać go na listę optymalnych produktów . Regularne używanie niesie ze sobą całą masę plusów dla ciała. Oleje da się kupić tak w sklepach ze zdrową żywnością, jak i placówkach farmaceutycznych internetowych. Jedne z najlepszych oferuje Marek Skoczylas – wytwórca doskonałej próby suplementów i żywności o pozytywnym oddziaływaniu na organizm.
Naturalny tłuszcz z nasion czarnuszki łagodzi wiele z problemów gastrycznych, pomaga także leczyć zmiany występujące na skórze. Można sięgnąć po ten produkt, kiedy pojawią się wrzody żołądka. Zawiera olejek eteryczny o wyjątkowych zaletach. Zanim kupi się olej z czarnuszki trzeba ustalić, czy był tłoczony na zimno, bo w końcu właśnie taki ma najwięcej bezcennych substancji. Powinno się wykorzystywać go również w trakcie zapalenia górnych dróg oddechowych i w przypadkach alergii.
Olej czarnuszkowy – z jakiego powodu?
Podczas problemów z katarem siennym stosuje się środki antyhistaminowe, które jednak mają zjawiska uboczne, zaś olej czarnuszkowy ich nie generuje. To naturalny, szybki sposób leczenia zapalenia oskrzeli. A to dzięki olejkom eterycznym, rozszerzającym oskrzela. Usuwa również wydzielinę zalegającą w układzie oddechowym.
Niezależnie od tego olej z Nigella Sativa przydaje się w zapobieganiu problemom trawiennym. Nie tylko pieczenie w żołądku, ale także zatrucia pokarmowe czy refluks są w stanie być złagodzone przez mikroelementy tego suplementu. Regularne przyjmowanie oleju zagwarantuje, że układ pokarmowy okaże się zabezpieczony przed niebezpieczną formą jednokomórkowca – helicobacter pylori. Wykaz zalet uzupełnia wspomaganie wątroby.